Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου

Αγνωστος μεταξυ αγνωστων. Το τιποτα, που μπορει ομως να γινει κατι. Μια δυναμικη, φανταστικη σκεψη. Μια ουτοπια.........
Το να μοιραζεσαι τις γνωσεις σου με ολους, ειναι το πρωτο βημα, για τον τελειο κοσμο.


Κυριακή, 23 Μαρτίου 2008

ΑσπαρτάμηΤην άμεση απαγόρευση της ασπαρτάμης προτείνει ειδική βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διατροφή, ζητώντας μάλιστα την απόσυρση από τα ράφια των βρετανικών σούπερ μάρκετ χιλιάδων προϊόντων που περιέχουν την τεχνητή αυτή γλυκαντική ουσία.

«Η χρήση της ασπαρτάμης εγκρίθηκε επειδή ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, πρώην πρόεδρος της εταιρείας Searle, που δημιούργησε το γλυκαντικό, άσκησε πιέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της επιτροπής, Ρότζερ Ουίλιαμς.

Η ασπαρτάμη καταναλώνεται κάθε μέρα από τουλάχιστον έναν στους 15 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο
«Υπάρχουν ισχυρά και αξιόπιστα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η ασπαρτάμη είναι καρκινογόνος ουσία», δήλωσε ο βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Ουίλιαμς, επικαλούμενος νέα ιταλική μελέτη, που, στο πλαίσιο μακροχρόνιας έρευνας, συνέδεσε το γλυκαντικό με καρκίνο σε αρουραίους. Ο Ουίλιαμς υποστήριξε ότι η χρήση της ασπαρτάμης «εγκρίθηκε από το παράθυρο», ενώ από την ανακάλυψη του γλυκαντικού υπήρχαν έντονες ανησυχίες για τις συνέπειες στη δημόσια υγεία.

«Η χρήση της ασπαρτάμης εγκρίθηκε επειδή ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, πρώην πρόεδρος της εταιρείας Searle, που δημιούργησε το γλυκαντικό, άσκησε πιέσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής για τη διατροφή, του Βρετανικού Κοινοβουλίου, Ρότζερ Ουίλιαμς
Οι πιέσεις του «γερακιού»

Ο Βρετανός βουλευτής επιτέθηκε έντονα στον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, υποστηρίζοντας ότι ως πρόεδρος της Searle κίνησε τα κατάλληλα νήματα για να πετύχει την έγκριση της ουσίας παρ' όλο που δεν υπήρχαν τα απαραίτητα επιστημονικά στοιχεία που να διαβεβαιώνουν ότι είναι ασφαλής.

Η ασπαρτάμη καταναλώνεται κάθε μέρα από τουλάχιστον έναν στους 15 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και χρησιμοποιείται αντί της ζάχαρης σε τουλάχιστον 6.000 προϊόντα, από γλυκά, τσίχλες και αναψυκτικά, αλλά και σε βιταμίνες.

«Η ασπαρτάμη είναι ασφαλής και δεν προκαλεί προβλήματα στην υγεία», δήλωσε η Βρετανή υπουργός Υγείας Κάρολαϊν Φλιντ, επικαλούμενη παλαιότερα επιστημονικά στοιχεία. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων μελετά την ιταλική έρευνα και αναμένεται να εκδώσει σχετική ανακοίνωση για τη γλυκαντική ουσία.


Πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/12/2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: