Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

Η Ευρώπη απορρίπτει τα αντι-πειρατικά σχέδια

Οι πολιτικοί της Ευρώπης καταψήφισαν το σχέδιο που είχε σαν στόχο να κλείσουν οι ύποπτες σελίδες διαμοιρασμού αρχείων.


Η ιδέα να κοπούν οι πειρατές αποτέλεσε μέρος μιας εκτεταμένης έκθεσης των δισκογραφικών εταιρειών που γράφτηκαν για το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Αλλά στη ψηφοφορία οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν μία τροποποίηση στην έκθεση που αναφέρει ότι αυτές οι απαγορεύσεις έρχονται σε αντίθεση με την ελευθερία των πολιτών και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Έτσι οι ευρωβουλευτές έρχονται σε διαφωνία με τις κυβερνήσεις που είδη προγραμματίζουν σκληρά μέτρα εναντίων των πειρατών.

Πολιτική περί πειρατείας
«Η ψηφοφορία δείχνει ότι οι ευρωβουλευτές θέλουν να βρούν μια μέση λύση μεταξύ των συμφερόντων των κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων και εκείνων των καταναλωτών, και ότι τα μεγάλα μέτρα όπως το να κόψουν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν,» είπε μια εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά από την ψηφοφορία.

Η τροποποίηση προστέθηκε στην αποκαλούμενη έκθεση Bono σχετικά με τις πολιτιστικές βιομηχανίες. Το κείμενο γράφτηκε από το γάλλο ευρωβουλευτή Bono για να ενημερώσει την προσεχή πολιτική του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα ενθάρρυνε την αύξηση των δημιουργικών βιομηχανιών της περιοχής.

Η τροποποίηση κάλεσε την ΕΕ και τις χώρες μέλη της «να αποφύγει τα μέτρα που συγκρούονται με τις αστικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα και με τις αρχές της αναλογικότητας, της αποτελεσματικότητας και αποτρεπτικές ενέργειες, όπως η διακοπή της πρόσβασης του Διαδικτύου.»

Η διεθνής ομοσπονδία της φωνογραφικής βιομηχανίας (IFPI), που αντιπροσωπεύει τη βιομηχανία μουσικής της Ευρώπης, είπε ότι η τροποποίηση «συντάχθηκε άσχημα» και ήρθε σε αντίθεση με το υπόλοιπο της έκθεσης.

«Αναμένουμε με ενδιαφέρον μια πλήρη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στους ερχόμενους μήνες στο πόσο καλύτερα θα εξετάσουμε την κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων on-line,» είπε το IFPI.

Η ψηφοφορία δεν έχει καμία νομική δύναμη και αφήνει τις εθνικές κυβερνήσεις ελεύθερες να εφαρμόσουν τα σχέδια αντι-πειρατείας τους.

Αλλά, είπε η επιτροπή "ελευθέρων δικαιωμάτων", «δηλώνει την αντίσταση» απέναντι στους νομοθέτες που εφαρμόζουν ανεξέλεγκτα κάποιους νόμους όπως π.χ. στην Γαλλία.

Στα τέλη του Νοεμβρίου του 2007 η Γαλλία εξήγγειλε την πρόθεσή της να εφαρμόσει έναν νόμο που μετατρέπει τους παρόχους Internet σε αστυνομικούς αντι-πειρατείας.

Τις πληροφορίες που συγκεντρώνονται για τα άτομα που μοιράζονται τη μουσική και τις ταινίες on-line θα διοχετεύουν σε μια κυβερνητική μονάδα που θα εκδίδει τις προειδοποιήσεις ή θα ζητάει η πρόσβαση ενός ατόμου να ανασταλεί ή να αποκλειστεί στο διαδίκτυο.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει παρόμοια σχέδια αλλά οι πάροχοι Internet έχουν απορρίψει την πιθανότητα να παίξουν τον ρόλο του χωροφύλακα.
------------------------------------
Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια: