Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Οι 10 Βασικές Αρχές του Μαχάτμα Γκάντι


Οι 10 Βασικές Αρχές του Μαχάτμα Γκάντι | dailyarticle.gr














Δεν πρέπει να χάνεις την πίστη σου στην ανθρωπότητα. Η ανθρωπότητα είναι ένας ωκεανός. Αν μερικές σταγόνες του ωκεανού είναι βρώμικες, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ωκεανός γίνεται βρώμικος.
Η διαφορά μεταξύ αυτού που κάνουμε και αυτού που είμαστε ικανοί να κάνουμε θα αρκούσε για να λύσει τα περισσότερα προβλήματα του κόσμου.
Αν δεν είχα αίσθηση του χιούμορ, θα είχα αυτοκτονήσει προ καιρού.
O Μαχάτμα Γκάντι δεν χρειάζεται συστάσεις. Ο καθένας ξέρει για τον άνθρωπο που οδήγησε τον Ινδικό λαό στην ανεξαρτησία από την Βρετανική κυριαρχία το 1947.
Έτσι, ας προχωρήσουμε σε μερικές από τις αγαπημένες μου συμβουλές του Μαχάτμα Γκάντι.


1. Άλλαξε τον εαυτό σου.
Πρέπει να είσαι η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο.
Σαν ανθρώπινα όντα, το μεγαλείο μας δεν έγκειται τόσο στην ικανότητα μας να ξαναφτιάξουμε τον κόσμο, αλλά στην ικανότητα  μας να ξαναφτιάξουμε τους εαυτούς μας.
Αν αλλάξεις τον εαυτό σου, θα  μπορέσεις να αλλάξεις και τον κόσμο. Αν αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου, τότε θα αλλάξεις το πώς αισθάνεσαι και τις πράξεις σου. Και έτσι θα αλλάξει και ο κόσμος γύρω σου. Όχι μόνο επειδή βλέπεις το περιβάλλον γύρω σου με διαφορετικό τρόπο και συναισθήματα, αλλά και επειδή η αλλαγή μέσα σου, σου επιτρέπει να αναλάβεις δράση με τρόπους που δεν έκανες ή δεν είχες σκεφτεί όταν λειτουργούσες με τον παλιό τρόπο σκέψης.
Και το πρόβλημα με το να αλλάζεις τον εξωτερικό σου κόσμο χωρίς να αλλάξεις τον εαυτό σου, είναι ότι θα είσαι ακόμα ο ίδιος όταν φτάσεις στην αλλαγή για την οποία προσπαθούσες. Θα εξακολουθείς να έχεις τις αδυναμίες σου, την αρνητικότητα, τις αυτοκαταστροφικές σου τάσεις κτλ.
Και έτσι, σε αυτή την νέα κατάσταση θα εξακολουθείς να μην βρίσκεις αυτό που ήλπιζες μιας και το μυαλό σου θα είναι ακόμα γεμάτο με αυτά τα αρνητικά συναισθήματα. Και με αυτό τον τρόπο μπορεί να γίνουν ακόμα πιο ισχυρά εξαιτίας του εγωισμού σου. Από την στιγμή που ο εγωισμός σου αγαπά να διαιρεί τα πράγματα, να βρίσκει εχθρούς και να δημιουργεί διαχωρισμούς, μπορεί να προσπαθήσει να δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα και συγκρούσεις στην ζωή και τον κόσμο σου.


2. Εσύ έχεις τον έλεγχο.
Κανείς δεν μπορεί να με βλάψει χωρίς την άδεια σου.
Το πώς νιώθεις και πως αντιδράς σε κάτι, εξαρτάται πάντα από εσένα. Μπορεί να υπάρχει ένας «κανονικός» ή κοινός τρόπος αντίδρασης σε διαφορετικά πράγματα. Αλλά αυτό είναι όλο.
Μπορείς να επιλέξεις τις δικές σου σκέψεις, αντιδράσεις και συναισθήματα σχεδόν για τα πάντα. Δεν χρειάζεται να φρικάρεις, να αντιδράς υπερβολικά ή  με αρνητικό τρόπο. Όχι κάθε φορά και όχι στιγμιαία. Μερικές φορές μια αντανακλαστική αντίδραση μπορεί να τραβήξει μακριά.
Και καθώς συνειδητοποιείς ότι κανείς εκτός από τον εαυτό σου δεν μπορεί να ελέγξει το πώς νιώθεις, μπορείς να αρχίσεις να ενσωματώνεις αυτό τον τρόπο σκέψης στην καθημερινή σου ζωή και να εξελιχθεί σαν μια συνήθεια. Μια συνήθεια που μπορεί να γίνει πιο ισχυρή με την πάροδο του χρόνου. Κάνοντας το αυτό, κάνει την ζωή πολύ πιο εύκολη και ευχάριστη.


3. Συγχώρεσε.
Οι αδύναμοι δεν μπορούν να συγχωρήσουν. Η συγχώρεση είναι ένα χαρακτηριστικό των ισχυρών.
Ο οφθαλμός αντί οφθαλμού θα έχει σαν αποτέλεσμα να κάνει όλο τον κόσμο τυφλό.
Το να πολεμάς το κακό με κακό δεν θα βοηθήσει κανέναν. Και όπως ειπώθηκε στην προηγούμενη συμβουλή, πάντα εσύ είσαι αυτός που επιλέγει πως θα αντιδράσει. Όταν μπορείς να ενσωματώσεις μια τέτοια σκέψη στις συνήθειες σου και στην ζωή σου, μπορείς να αντιδράς με έναν τρόπο πολύ πιο χρήσιμο για σένα και τους άλλους.
Συνειδητοποιείς ότι το να συγχωρείς και να αφήνεις τα πράγματα να πάνε στο παρελθόν, θα κάνει μεγάλο καλό σε εσένα και τον κόσμο γύρω σου. Και το να ξοδεύεις τον χρόνο σου σε αρνητικές αναμνήσεις δεν πρόκειται να σε βοηθήσει. Απλά θα προκαλέσεις στον εαυτό σου περισσότερο πόνο και θα τον αποτρέψεις από το να αναλάβει δράση στο παρών.
Αν δεν συγχωρείς, τότε αφήνεις το παρελθόν και ένα άλλο άτομο να ελέγξει το πώς αισθάνεσαι. Συγχωρώντας, απελευθερώνεις τον εαυτό σου από αυτά τα δεσμά. Και τότε μπορείς να επικεντρωθείς εξ’ ολοκλήρου, για παράδειγμα, στον επόμενο στόχο σου.


4. Χωρίς δράση δεν πας πουθενά.
Μια ουγγιά εξάσκησης αξίζει όσο τόνοι κηρύγματος.
Χωρίς να αναλαμβάνεις δράση, πολύ λίγα πράγματα θα επιτευχθούν. Ωστόσο, το να αναλαμβάνεις δράση, μπορεί να είναι σκληρό και δύσκολο. Μπορεί να υπάρχει μεγάλη εσωτερική αντίσταση.
Και έτσι μπορεί να προσφύγεις στο κήρυγμα, όπως λέει ο Γκάντι. Ή να διαβάζεις και να μελετάς ασταμάτητα. Και να νιώθεις ότι προχωράς μπροστά. Αλλά να έχεις λίγα ή καθόλου πρακτικά αποτελέσματα στην αληθινή ζωή.
Έτσι, για να φτάσεις εκεί που πραγματικά θέλεις να πας και για να κατανοήσεις πραγματικά τον εαυτό σου  και τον κόσμο σου χρειάζεσαι πρακτική. Τα βιβλία μπορούν, ως επί το πλείστων, απλά να φέρουν την γνώση. Πρέπει να αναλάβεις δράση και να μεταφράσεις αυτή τη γνώση σε αποτελέσματα και κατανόηση.


5. Φρόντισε το παρόν.
Δεν θέλω να προβλέψω το μέλλον. Ανησυχώ για την φροντίδα του παρόντος. Ο Θεός μου έδωσε τον έλεγχο της στιγμής που ακολουθεί.
Ο καλύτερος τρόπος που έχω βρει για να ξεπερνάω την εσωτερική αντίσταση που συχνά με εμποδίζει από το να αναλάβω δράση, είναι να μένω στο παρών όσο περισσότερο μπορώ και να το αποδέχομαι.
Γιατί; Λοιπόν, όταν είσαι στο παρόν δεν ανησυχείς για την επόμενη στιγμή, που δεν μπορείς να την ελέγξεις έτσι και αλλιώς.  Και η αντίσταση στη δράση, που προέρχεται από την φαντασία σου για τις μελλοντικές αρνητικές συνέπειες της δράσης αυτής ή αντανακλά αποτυχίες δράσης του παρελθόντος, χάνει την δύναμη της. Και έτσι, γίνεται πιο εύκολο να αναλάβεις δράση, να συγκεντρωθείς στο παρόν και να έχεις καλύτερη απόδοση.
Και θυμήσου ότι το να συνδέεσαι και να μένεις στο τώρα, είναι μια πνευματική συνήθεια που μπορείς να αναπτύξεις. Με τον καιρό γίνεται όλο και πιο ισχυρή και το κάνει πιο εύκολο να μένεις στο παρόν.


6. Ο καθένας είναι άνθρωπος.
Ισχυρίζομαι ότι είμαι ένα απλό άτομο που μπορεί να σφάλει, όπως και κάθε άλλος κοινός θνητός. Μπορώ, ωστόσο, να έχω την ταπεινότητα να αναγνωρίσω τα λάθη μου και να εντοπίσω τα σφάλματα μου.
Δεν είναι συνετό να είσαι πολύ σίγουρος για την σοφία κάποιου. Είναι υγιές να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι, οι ισχυρότεροι μπορεί να αποδυναμωθούν και οι πιο σοφοί να σφάλλουν.
Όταν ξεκινάς να φτιάχνεις μύθους για τους ανθρώπους, ακόμα και αν έχουν παρουσιάσει απίστευτα αποτελέσματα, διατρέχεις τον κίνδυνο να αποσυνδεθείς από αυτούς. Μπορεί να αρχίσεις να νιώθεις ότι ποτέ δεν θα καταφέρεις να επιτύχεις παρόμοια πράγματα, επειδή είναι τόσο διαφορετικοί. Για αυτό, είναι σημαντικό να έχεις στον νου σου ότι ο καθένας είναι άνθρωπος, άσχετα με το ποιος είναι.
Και πιστεύω ότι είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι όλοι είμαστε άνθρωποι και είμαστε επιρρεπείς στο να κάνουμε λάθη. Με το να κάνουμε τους ανθρώπους παράλογα πρότυπα, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να δημιουργούμε περισσότερες αχρείαστες συγκρούσεις στον κόσμο γύρω μας και αρνητικότητα μέσα μας.
Είναι επίσης σημαντικό να το θυμάσαι, ώστε να αποφύγεις να πέσεις στην πολύ άχρηστη συνήθεια του να κατηγορείς τον εαυτό σου για λάθη που έχεις κάνει. Και να είσαι σε θέση να δεις με διαύγεια που έκανες λάθος και τι μπορείς να μάθεις από το λάθος σου. Και μετά να προσπαθήσεις ξανά.


7. Επέμενε.
Πρώτα σε αγνοούν. Μετά σε κοροϊδεύουν. Μετά σε πολεμάνε. Μετά νικάς.”
Να είσαι επίμονος. Με τον καιρό η αντιπαράθεση γύρω σου θα εξασθενίσει και θα εξαφανιστεί. Και η εσωτερική σου αντίσταση και οι αυτοκαταστροφικές σου τάσεις που θέλουν να σε κρατήσουν πίσω θα γίνουν πιο αδύναμες.
Βρες αυτό που θέλεις αληθινά να κάνεις. Έπειτα, βρες το εσωτερικό κίνητρο για να συνεχίσεις. Ένας λόγος για τον οποίο ο Γκάντι ήταν τόσο επιτυχής με τις μη βίαιες μεθόδους του, είναι επειδή αυτός  και οι ακόλουθοι του ήταν τόσο επίμονοι. Απλά δεν τα παρατούσαν.
Η επιτυχία ή η νίκη θα έρθουν τόσο γρήγορα όσο εσύ θέλεις. Πιστεύω ότι, ένας λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι δεν παίρνουν αυτό που θέλουν είναι γιατί εγκαταλείπουν πολύ νωρίς. Ο χρόνος που πιστεύουν ότι απαιτείται για κάποιο επίτευγμα, δεν είναι ίδιος με τον χρόνο που τελικά απαιτείται για να πετύχουν τον στόχο αυτό. Αυτή η λανθασμένη πεποίθηση, προέρχεται από τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Έναν κόσμο γεμάτο μαγικά χάπια για όλες τις λύσεις, όπου οι διαφημίσεις συνεχώς μας υπόσχονται ότι μπορούμε να χάσουμε 50 κιλά ή να κερδίσουμε πολλά χρήματα σε 30 μέρες.
Τέλος, μια ακόμα συμβουλή για να διατηρήσει την επιμονή σου είναι να διατηρείς μια αίσθηση του χιούμορ. Μπορεί να φωτίσει τα πράγματα, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές.


8. Δες το καλό στους ανθρώπους και βοήθησε τους.
Βλέπω μόνο τα καλά προσόντα των ανθρώπων. Καθώς δεν είμαι αλάνθαστος ο ίδιος, δεν θα τολμούσα να ανιχνεύω τα λάθη των άλλων.
Ο άνθρωπος γίνεται σπουδαίος σε τέτοιο βαθμό, όσος είναι και ο βαθμός στον οποίο εργάζεται για την ευημερία των συνανθρώπων του.
Υποθέτω ότι η ηγεσία κάποτε σήμαινε μυϊκή δύναμη. Τώρα σημαίνει να τα πας καλά με τους συνανθρώπους σου.
Υπάρχει σχεδόν πάντα κάτι καλό στους ανθρώπους. Αλλά και  πράγματα που μπορεί να μην είναι και τόσο καλά. Όμως εσύ επιλέγεις σε ποια θα επικεντρωθείς. Και αν θέλεις να βελτιωθείς, τότε το να επικεντρώνεσαι σε καλούς ανθρώπους είναι μια χρήσιμη επιλογή. Επίσης κάνει και την ζωή ευκολότερη για εσένα, καθώς ο κόσμος σου και οι σχέσεις σου γίνονται πιο ευχάριστες και θετικές.
Και όταν δεις το καλό στους ανθρώπους, γίνεται πιο εύκολο να παρακινήσεις τον εαυτό σου να τους εξυπηρετήσει. Με το να εξυπηρετείς τους άλλους ανθρώπους, δίνοντας τους αξία, δεν κάνεις μόνο τις ζωές τους καλύτερες. Με τον καιρό, τείνεις να παίρνεις πίσω αυτά που δίνεις. Και οι άνθρωποι που βοηθάς αισθάνονται πιο πρόθυμοι να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους. Και έτσι, εσύ, δημιουργείς μια ανοδική σπείρα θετικών αλλαγών που μεγαλώνει και γίνεται ισχυρότερη.
Ενισχύοντας τις κοινωνικές σου δεξιότητες μπορείς να γίνεις ένα άτομο με μεγαλύτερη επιρροή και να κάνεις αυτή τη σπείρα ακόμα ισχυρότερη.


9. Να είσαι θετικός. Να είσαι αυθεντικός. Να είσαι ο εαυτός σου.
Ευτυχία είναι όταν αυτό που σκέφτεσαι, αυτό που λες και αυτό που κάνεις βρίσκονται σε αρμονία.
Πάντα να στοχεύεις στην απόλυτη αρμονία της σκέψης, των λέξεων και των έργων. Πάντα να στοχεύεις στο να εξαγνίζεις τις σκέψεις σου και όλα θα πάνε καλά.
Νομίζω ότι μια από τις καλύτερες συμβουλές για να βελτιώσεις τις κοινωνικές σου δεξιότητες, είναι να συμπεριφέρεσαι με ένα θετικό τρόπο και να είσαι αυθεντικός όταν επικοινωνείς. Οι άνθρωποι εκτιμούν την αυθεντική επικοινωνία. Και υπάρχει πολλή μεγαλύτερη απόλαυση όταν οι σκέψεις σου, οι λέξεις σου και οι πράξεις σου είναι ευθυγραμμισμένες. Νιώθεις πανίσχυρος και σίγουρος για τον εαυτό σου.
Όταν οι λέξεις και οι σκέψεις σου είναι ευθυγραμμισμένες αυτό δείχνει σκέψη στην επικοινωνία σου. Επειδή έχεις τον τόνο της φωνής σου και την γλώσσα του σώματος ευθυγραμμισμένα με τις λέξεις σου.
Με αυτά τα κανάλια σε ευθυγράμμιση, οι άνθρωποι τείνουν να ακούνε πραγματικά αυτά που λες. Επικοινωνείς χωρίς ασυμφωνίες, αντιφατικά μηνύματα ή ίσως έναν τρόπο μη γνήσιο.
Επίσης, αν οι πράξεις σου δεν είναι ευθυγραμμισμένες με αυτά που λες, τότε αρχίζεις να κλονίζεις την δική σου πίστη στο τι είσαι ικανός να κάνεις. Και την πίστη των άλλων ανθρώπων σε εσένα.


10. Συνέχισε να ωριμάζεις και να εξελίσσεσαι.
Η συνεχής ανάπτυξη είναι νόμος της ζωής και ένας άνθρωπος που πάντα προσπαθεί να διατηρήσει τα δόγματα του με σκοπό να φαίνεται συνεπής, οδηγεί τον εαυτό του σε λάθος κατεύθυνση.
Μπορείς, σχεδόν πάντα, να βελτιώσεις τις ικανότητες σου, τις συνήθειες σου ή να επανεκτιμήσεις τις αξιολογήσεις σου. Μπορείς να αποκτήσεις βαθύτερη κατανόηση του εαυτού σου και του κόσμου.
Σίγουρα, μπορεί να πέφτεις σε αντιφάσεις ή να φαίνεται σαν να μην ξέρεις τι κάνεις από καιρό σε καιρό. Μπορεί να έχεις πρόβλημα στο να ενεργείς κατάλληλα ή στο να επικοινωνείς αυθεντικά. Αλλά αν δεν το κάνεις θα οδηγήσεις, όπως λέει ο Γκάντι, τον εαυτό σου σε λάθος μονοπάτι. Σε ένα μέρος όπου προσπαθείς να κρατήσεις τις παλιές σου απόψεις και να φαίνεσαι συνεπής, ενώ συνειδητοποιείς μέσα σου ότι κάτι δεν πάει καλά. Δεν είναι ένα ευχάριστο μέρος να βρίσκεσαι. Το να επιλέξεις να αναπτυχθείς και να εξελιχθείς είναι ένα πολύ πιο ευχάριστο και χρήσιμο μονοπάτι να ακολουθήσεις.


Πηγή : Daily Article

Δεν υπάρχουν σχόλια: