Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου

Αγνωστος μεταξυ αγνωστων. Το τιποτα, που μπορει ομως να γινει κατι. Μια δυναμικη, φανταστικη σκεψη. Μια ουτοπια.........
Το να μοιραζεσαι τις γνωσεις σου με ολους, ειναι το πρωτο βημα, για τον τελειο κοσμο.


Κυριακή, 26 Αυγούστου 2012

Να γνωρίζεις και να κάνεις


Θα ήθελες  να μας εξηγήσεις  τη λειτουργία εκείνης της  άγνωστης  δύναμης  που κρατά τον ανθρώπινο νου προσκολλημένο  με τα κοσμικά πράγματα και συνήθειες, παρότι  έχουμε  πλήρη επίγνωση ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι τίποτα άλλο παρά δυστυχία; 

Η επίγνωση αυτή δεν είναι πλήρης, είναι  μόνο διανοητική.
  Φτάνετε λογικά  στο συμπέρασμα  « Οτιδήποτε  κάνω με οδηγεί στη μιζέρια",  αλλά αυτό δεν είναι μια υπαρξιακή εμπειρία σας. Μόνο λογικά το καταλαβαίνετε.
Αν  λειτουργούσατε μόνο με τη λογική  τότε δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα, αλλά υπάρχει και το  μη ορθολογικό , επίσης.  Αν είχατε μόνο συνειδητό νου τότε θα  ήταν εντάξει. Έχετε όμως  και ασυνείδητο νου.
Ο συνειδητός νους  ξέρει ότι παράγετε εξαθλίωση  κάθε μέρα  με τις δικές σας προσπάθειες Δημιουργείτε τη δική σας κόλαση. Όμως, το ασυνείδητο δεν το γνωρίζει, και το ασυνείδητο είναι εννέα φορές μεγαλύτερο από το συνειδητό νου σας. Και αυτό το ασυνείδητο συνεχίζει να  επιμένει στις   δικές  του συνήθειες.
Μπορείτε να αποφασίσετε  να μην εκνευριστείτε ξανά   γιατί ο θυμός δεν είναι τίποτα άλλο ,παρά   δηλητήριο για τον οργανισμό σας . Σας προκαλεί  δυστυχία. Αλλά την επόμενη φορά, όταν κάποιος σας προσβάλλει, το ασυνείδητο, θα βάλει στην άκρη το συνειδητό συλλογισμό σας, θα ξεσπάσει και θα  θυμώσει.
 Και το ασυνείδητο δεν ξέρει τίποτα για την  απόφασή σας , και το ασυνείδητο παραμένει η  ενεργή δύναμη.  Ο συνειδητός νους δεν είναι ενεργός,  σκέφτεται μόνο. Είναι ένας στοχαστής.  Δεν είναι ο  πράττων. Τι πρέπει  να γίνε λοιπόν ; Απλά σκεπτόμενοι  συνειδητά ότι κάτι είναι λάθος, δεν πρόκειται να σταματήσει. Θα πρέπει να εργαστείτε σε μια πειθαρχία, και μέσω της πειθαρχίας αυτή η συνειδητή γνώση θα διεισδύσει σαν ένα βέλος στο ασυνείδητο.
Μέσω της πειθαρχίας, μέσω της γιόγκα, μέσα από την πράξη, η συνειδητή απόφαση θα φτάσει στο ασυνείδητο. Και όταν φτάσει στο ασυνείδητο, μόνο τότε θα είναι για οποιαδήποτε χρήση. Διαφορετικά θα συνεχίσετε να σκέφτεστε  κάτι  και εξακολουθείτε να κάνετε το  αντίθετο . Ο Άγιος Αυγουστίνος λέει ότι, «Γνωρίζω το σωστό- και πάντα σκέφτομαι να το κάνω - αλλά κάθε φορά που παρουσιάζεται η ευκαιρία να το πραγματοποιήσω, κάνω πάντα ότι είναι λάθος." Αυτό είναι το δίλημμα του ανθρώπου.
Και η γιόγκα είναι το μονοπάτι για τη γεφύρωση του συνειδητού με το ασυνείδητο. Και όταν θα πάτε βαθύτερα στην πειθαρχία θα αντιληφθείτε πόσο αυτό μπορεί να γίνει. Αυτό μπορεί να γίνει. Έτσι, μη βασίζεστε   στο  συνειδητό,  είναι ανενεργό.  Το ασυνείδητο είναι το ενεργητικό. Αλλάξτε το ασυνείδητο.  Μόνο τότε η ζωή σας θα έχει ένα διαφορετικό νόημα. Διαφορετικά, θα είστε σε μεγαλύτερη δυστυχία.
Σκεπτόμενοι  κάτι, κάνοντας  κάτι άλλο, θα δημιουργείτε  συνεχώς  χάος - και σιγά σιγά θα  χάσετε  την αυτοπεποίθησή σας. Σιγά σιγά θα αισθανθείτε ότι είστε απολύτως ανίκανοι, ανίσχυροι, ότι  δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Μια αυτοκαταδίκη θα προκύψει. Θα αισθάνονται ένοχοι. Και η ενοχή είναι η μόνη αμαρτία.
κείμενο από: http://osholand.blogspot.gr/2012/05/blog-post.html?spref=fb

Φίλη είπε : "συμφωνώ για το ασυνείδητο, αλλά η λύση δεν είναι μόνο η γιόγκα κατά τη γνώμη μου (διαφορετικά δε θα υπήρχε εξέλιξη χωρίς γιόγκα...) -- θέλει δουλειά πολύ, παρατήρηση, πειραματισμό, υπομονή, επιμονή, άνωθεν βοήθεια και με την πρόοδο θα ανοίγει σιγά σιγά η πόρτα του ασυνειδήτου...
προσοχή πρέπει να ανοίγει αργά και ανάλογα με την νοητική άνοδο γιατί οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια, είτε εσωτερική είτε εξωτερική δηλ με τεχνικές θα επιφέρει επιπλοκές ψυχικές-σωματικές
"
 
                                         --------------------------
 Θα πρέπει πάντοτε, καθώς διαβάζουμε κάποιο κείμενο, να έχουμε υπόψιν την καταγωγή του συγγραφέα. Από περιοχή σε περιοχή, στον πλανήτη μας, οι συνήθειες και η παιδεία διαφέρουν. Ο OSHO, είναι από Ινδία και ως γνωστόν η γιόγκα στην περιοχή του, είναι σαν το χάζεμα με το καλαμάκι στο στόμα, πίνοντας φραπέ στην βεράντα, που κάνουμε εδώ στην δική μας περιοχή. Σαφώς και υπάρχουν πολλές εναλλακτικές της προτάσεως αυτής. Η εξέλιξη υπάρχει, ούτως η άλλως και έρχεται γρηγορότερα με την σκληρή δουλειά. Είμαι επίσης της γνώμης ότι ακόμη και οι βίαιες ενέργειες, έχουν την πρακτική τους, και πως οι επιπλοκές δεν είναι τόσο φοβερές.......

Δεν υπάρχουν σχόλια: